Meer mensen zouden een elektrische auto kopen, als het opladen ervan niet zo’n gedoe zou zijn.

Startup Aptera uit Californië heeft daar wellicht de innovatieve oplossing voor, maar dan moet het wel een kapitaalinjectie krijgen om het eerste model dit jaar in productie te laten gaan.

Aptera toonde deze maand zijn eerste auto die geschikt is voor consumenten.

Aptera Launch Edition
Aptera Launch Edition
Aptera

De Amerikanen hebben vrijwel dezelfde kijk op elektrisch rijden als het Nederlandse Lightyear, maar gaan daarin nog een stuk verder.

Aptera kiest voor extreme efficiëntie. Het resultaat van deze visie is een uniek voertuig: een ultra-aerodynamische driewieler, die bedekt is met zonnepanelen die de energie van de zon omzetten in energie om op te rijden.

Maar de Aptera is niet helemaal nieuw, want de auto werd in 2020 al eens aan het publiek getoond. Het duurde tot januari 2023 voordat de fabrikant met de uiteindelijke specificaties van het productiemodel naar buiten kwam.

Het plan is om vijfduizend 'Launch Editions' van de Aptera te maken. Deze zullen allemaal identiek zijn, omdat de hiermee de productie simpel gehouden kan worden. Dit resulteert in een gestroomlijndere productie die makkelijker op te tuigen is.

Het voertuig moet een actieradius van 650 kilometer krijgen en heeft aandrijving op alle drie de wielen. Elk wiel heeft hiervoor zijn eigen ingebouwde motor. Hij trekt vanuit stilstand op naar 100 kilometer in ongeveer 4 seconden en haalt een topsnelheid van iets meer dan 160 kilometer per uur, volgens de fabrikant.

Aptera Launch Edition
Aptera Launch Edition
Aptera

De Launch Edition heeft 700 watt aan zonnepanelen op de motorkap, het dak en de achterkant. Deze zouden volgens Aptera genoeg stroom moeten opwekken om dagelijks in ideale omstandigheden tot wel 65 kilometer mee te kunnen rijden. Toekomstige modellen kunnen worden uitgerust met minder zonnepanelen.

Natuurlijk kan de auto ook opgeladen worden met een kabel. Maar opvallend genoeg kon de eerste variant van de Aptera tijdens de presentatie nog niet aan een snellader gekoppeld worden. Hij was destijds beperkt tot een level 2 lader, waarmee maximaal 92 kilometer per uur geladen kan worden.

Een volledige lading duurt daarmee zo'n 7 uur. Ondertussen heeft Aptera laten weten dat elke auto bij productie uitgerust wordt met de mogelijkheid om met 40 kW tot 60 kW te snelladen.

Aptera Launch Edition.
Aptera Launch Edition.
Aptera

In het interieur vinden we plek voor twee personen, een yoke-stuur en een groot touchscreen waarmee vrijwel alle opties in de auto aangestuurd kunnen worden.

De binnenspiegel is er niet, want dat is een combinatie van een camera en een scherm op de plek van de binnenspiegel. Dat is een vereiste, want de laadklep is ondoorzichtig door de zonnepanelen. En onder die klep is er verrassend grote laadruimte met 906 liter aan ruimte.

Aptera Launch Edition.
Aptera Launch Edition.
Aptera

Een belangrijk detail dat Aptera nog niet eerder deelde, is de prijs. Heel duur is hij niet, want een Launch Edition kan je al reserveren voor 100 dollar. Daar komt later nog 33.100 dollar bij om de auto ook daadwerkelijk voor de deur te krijgen.

Als het eerste model de productie haalt, wil Aptera nog meer modellen in verschillende kleuren en configuraties introduceren. Een daarvan moet een actieradius van 1.600 kilometer hebben.

Aptera Launch Edition.
Aptera Launch Edition.
Aptera

En om die productie te halen, is er volgens het management van Aptera nog zo'n 50 miljoen dollar nodig. Dat komt bovenop de 85 miljoen dollar, die de startup in een eerder stadium al ophaalde.

En zoals we nu zien met de fabrikanten van zonne-auto's Lightyear en Sono. die beide moeite hebben om een model in productie te houden of te nemen, zal het voor Aptera ook niet makkelijk worden om de productiefase te halen.

Daarbij komt nog eens dat het bedrijf al eens eerder voortijdig de deuren sloot, want dat gebeurde al eens in 2011.

Aptera Launch Edition.
Aptera Launch Edition.
Aptera

LEES OOK: De Sono Sion, de zonneauto van 30.000 euro die in 2024 op de markt moet komen, komt mogelijk helemaal niet